top of page

Zolentraject

Het aanmeten van zolen wordt bij de podotherapie gezien als een traject. De pijnklachten waarvoor u de zolen gaat krijgen of heeft gekregen gaan afnemen vanaf het moment dat u gewend bent aan de zolen. Bij de ene klacht zal dat proces vlotter verlopen dan bij de andere klacht. Bij zolen die voor het eerst aangemeten zijn wordt altijd na acht weken een eerste controle afgesproken. De meeste klachten moeten dan weg zijn, tenzij anders door ons aangegeven. Binnen het traject worden er sowieso drie vaste afspraken gemaakt waarin getracht wordt de correctie van de zolen zo optimaal mogelijk te maken. Mocht het zo zijn dat u na de gewenningsperiode van 2 weken geen afname in het klachtenpatroon merkt, belt u ons dan voor een tussentijdse controleafspraak. Deze afspraak wordt dan gerekend als de na-controle.

 

Het traject

Het traject bestaat uit 3 stappen. De 1e stap is het onderzoek. Hiervoor worden altijd 40 minuten ingepland, in de meeste gevallen is het onderzoek binnen 30 minuten afgerond. Wanneer u naar huis gaat is de podotherapeut nog bezig met het uitwerken van alle gegevens en het klaarleggen van materialen voor uw volgende afspraak. Die volgende afspraak 2e stap, het ophalen van de zolen, vindt twee weken na uw eerste afspraak plaats. Neemt u daarvoor verschillende schoenen mee, zodat er gekeken kan worden hoe de zolen het beste passend in uw schoenen gemaakt kunnen worden. Ook wordt beoordeeld of uw schoenen groot genoeg voor u zijn, en of ze geschikt zijn voor de klacht die u heeft. Kijkt u eventueel alvast in het hoofdstuk ‘adviezen’ voor tips. Stap 3 is de controle. Ongeveer 6 weken na het ophalen van de zolen wordt gekeken hoe u op de zolen staat. Vergeet u de zolen niet mee te nemen naar deze afspraak!

Mocht het zo zijn dat u het gevoel heeft dat er eerder gekeken moet worden, dan mag u altijd bellen om de afspraak te vervroegen of om tussentijds langs te komen. Als alles daarna goed gaat is een controle van de zolen eens per twee jaar voldoende.

Zolen gaan gemiddeld twee jaar mee. Bij zwaardere belasting of meer transpiratie gaan uw zolen uiteraard iets minder lang mee. Bij herhalingszolen wordt in een consult bekeken of de voeten van stand veranderd zijn en of hetzelfde type correctie toegepast kan worden. Na het afleveren van de zolen wordt geen controleafspraak gemaakt. Mochten er problemen zijn dan kunt u zelf bellen om de controleafspraak alsnog plaats te laten vinden.

 

Gebruik

Voor het wennen aan de zolen moet u twee weken nemen. Behalve druk van de zolen onder de voeten, die onprettig kan worden, kunt u ook spierpijn in de kuiten, bovenbenen, knieën en onderrug krijgen. Bij een forse gewenning kunt u zelfs nog hoger in het lichaam pijn verwachten, maar dat komt slechts zelden voor. Het beste is om het lichaam langzaam te laten wennen aan de correctie van de zolen door het dragen van zolen langzaam op te bouwen. U begint dan de eerste dag met maximaal 1 uur op de zolen te lopen, de tweede dag 2 uur, de derde dag 3 uur enzovoort. Loop in ieder geval nooit langer op de zolen dan u prettig vindt! Daarmee voorkomt u blaarvorming en spierpijn het best. Binnen twee weken moeten de zolen als vanzelfsprekend zitten, belt u ons even voor een afspraak als dat niet het geval is.

Afdeklaag van leer

  • Als u de schoenen uitdoet, haal dan meteen de zolen uit de schoenen en leg ze ernaast. Het leer van de zolen kan dan beter drogen en zal langer meegaan.

  • U kunt de zolen ongeveer eens per 2 maanden insmeren met een blanke schoencrème. Het leer blijft dan soepeler en gaat langer mee. Dat kan het beste als de zolen droog zijn.

Kunststof-afdeklaag

  • Kunststof transpireert meestal wat meer dan leer, maar heeft minder onderhoud nodig.

  • Schoonmaken kan met een flink vochtige doek of sponsje. Boenen mag.

Sport-afdeklaag

  • Maakt de voet vaak wat koeler dan gewoon leer. Is meer een stofsoort,

  • Dagelijks uit de sportschoenen halen om goed te kunnen laten drogen.

  • Schoonmaken met een licht vochtige doek / sponsje.

Copyright InMotion podotherapie

bottom of page