top of page

Wat is fasciitis plantaris/hielspoor?

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure ter hoogte van de aanhechting van de peesplaat (deze zit aan de binnen onderzijde van de hiel). De plantaire fascie is een pees die de tenen met de hiel verbindt. Het is een belangrijke ondersteuning van het lengtegewelf. De pees is van belang bij het afzetten tijdens het lopen, rennen en springen. Bij overbelasting krijgt deze niet de kans om zich te herstellen. In de fascie ontstaan microscheurtjes en kleine bloedingen. Er kan ook verkalking ontstaan door voortdurende trekkracht van de peesplaat aan het bot, ook wel hielspoor genoemd.

 

Symptomen

Pijn onder de hiel. De pijn voelt scherp aan bij het staan en straalt soms uit naar de voetzool. Er is sprake van een branderig stijf gevoel in de hiel.

Startpijn. Na stilzitten of in de ochtend is de pijn op zijn hevigst.

Zwelling en roodheid. De plek van de ontsteking kan zwellen en rood worden

 

Oorzaken

Overbelasting van de plantaire fascie kent verschillende oorzaken. De klachten nemen meestal geleidelijk toe. Het kan liggen aan het voettype. Iemand met een platvoet wikkelt sterker af over de binnenzijde van de voet (overpronatie), hierdoor komt de peesplaat onder spanning te staan. Bij een holvoet ontstaat spanning op de peesplaat doordat de voet meer moeite moet doen om grondcontact te maken.

Kortere kuitspieren geven ook aanleiding tot de klacht. Doordat de trekkracht op de achillespees te groot wordt, compenseert de voet het looppatroon ten nadele van de plantaire fascie.

Verder speelt het type schoeisel een rol. Een te stugge of te slappe zool met een gebrek aan schokdemping is belastend voor de peesplaat. Door overgewicht zakt het voetgewelf in en neemt de spanning eveneens toe.

 

Behandeling

Het herstel van een fasciitis plantaris kan vrij lang duren. Omdat het een ontsteking is, helpt het om ijs op de pijnlijke gezwollen plek te leggen. Verder helpt het om ontstekingsremmers (NSAID) te slikken. Let wel op de nadelige bijwerkingen van deze medicijnen.

 

De podotherapeut biedt mogelijkheden om van uw pijnklachten af te komen door middel van:

Podotherapeutische zolen, deze hebben een corrigerende werking en heffen de spanning in de peesplaat op.

Taping, dit is een tijdelijke oplossing en heeft dezelfde werking als zolen.

 

Schoenadvies. Over het algemeen is schokdemping in de hak gunstig. Daarbij een stevige hielomsluiting en een hakhoogte van 2 a 3 cm. Verder biedt een veterschoen meer stevigheid dan een instapschoen.

Strassbourg sok. Dit is een sok die ’s nachts gedragen wordt en de tenen naar het scheenbeen trekt, zodoende worden de kuitspieren opgerekt.

 

Rekoefeningen. Eventueel in samenwerking met de fysiotherapeut kunt u rekoefeningen voor voet- en kuitspieren doen. Bij erge pijn en zwelling is het belangrijk om rust te houden voordat u de voet gaat belasten.

1. De voetspieren

Ga met de voeten op de onderste traptrede staan en laat de hielen over de rand hangen. Verplaats het lichaamsgewicht iets naar voren zodat de hielen naar beneden worden geduwd. Voel daarbij de spanning in de kuitspieren. Tot na zeurende rek-sensatie aanwezig is. Houd 15 tellen vast en kom weer terug. Herhaal de oefening 3 keer. Oefening 2x daags uitvoeren.

2. De lange kuitspier

Maak met het gezonde been een stap naar voren, zover dat de hak van de andere voet net niet van de vloer loskomt. De knie van het geblesseerde been blijft gestrekt. Verplaats het gewicht van de achterste voet naar voren en druk daarbij de hak van het achterste been stevig in de grond. Plaats evt. uw handen tegen de muur. U voelt rek boven in de kuit van uw achterste been. In deze positie drukt u met de bal van de achterste voet in de vloer voor 10 seconden, de hak blijft op de vloer. Gevolgd door 10-20 seconden rust en herhaal dit 5-10 minuten. (Bij voorkeur dagelijks).

Copyright InMotion podotherapie

bottom of page